top of page

Köpek ırkı, tarih boyunca insanoğlunun dostu ve yoldaşı oldu. İnsanlar, köpek dostlarının avlanma, bekçilik, kızak çekme, sürü gütme gibi servisleri sayesinde beslendi, korundu, göç etti ve ailelerini geçindirdi. Köpek ve insan ırkı, yeryüzünde deneyimledikleri yüzyıllık bağlarını birlikte uyumla evrilerek ve birbirlerine katkı sağlayarak geliştirdi. Böylelikle insan ve köpek ırkı arasında ortak bir yaşam, kültür ve beden dili oluştu. Elbette bu bağ, sevgiyle beslenip bugüne kadar geldi.

 

Köpekleri, insanın yeryüzündeki tarihinden dışlayamayız.

Aramızdaki derin bağ, "doğa" adını verdiğimiz bütünün içinde, evvel zamanda sıkı sıkı örüldü bile. 

 

Yüzyıllar öncesine dayanan insan-köpek diyaloğu o kadar gerçek ki, "terapi" ve "eşlik" alanında da doğallıkla fayda sağlıyor. Hayatımızı paylaştığımız köpekler, örneğin Down Sendromlu ve Otizmli çocukların terapilerinde görev alabiliyor. Çocukların seanslara daha büyük istekle ve mutlulukla katılmalarını, sosyalleşmelerini, hastane, okuma ve yürüme güçlüklerini daha kolay aşmalarını sağlıyor. Hastanelerdeki her yaştan hastaya ve bakımevlerindeki yaşlılara eşlik ediyor. Yüzlerini güldürüyor, onlara iyi geliyor. İyi gelmek... Az şey mi? 

 

 

Bir köpek bir çocuğa, bir yaşlıya, bir hastaya eşlik ettiğinde...

_ Köpek, terapist ve çocuk arasındaki buz kırıcıdır. Terapi/Eşlik Köpeği, seansı renklendirir. Terapinin daha sıcak ve samimi bir ortamda geçmesini sağlar.

 

_ Köpeğin bulunduğu terapi ortamında çocuklar sakinleşir, daha fazla gülümser ve kabuklarından daha kolay çıkar.

 

_ Terapi/Eşlik Köpeği ile yapılacak çeşitli egzersizler ile motor becerilerde artış sağlanır. Göz koordinasyonu ve farkındalık artar. Çocuğun odaklanması kendiliğinden güçlenir.

_ Şirin, yumuşacık tüylü bir köpeğin eşliğinde yürümek, hastane koridorundaki rutin bir yürüme terapisinden çok daha motive edicidir. Böylelikle çocuğun vücut dengesi artar, fiziksel güçlenme gerçekleşir. Duygu durumu olumlu etkilenir.

_ Terapi/Eşlik Köpeği, basit düşünen ve net iletişim kuran bir canlı olduğundan çocuğa güven verir.

_ Terapi/Eşlik Köpeği, çocuğun okur-yazarlık becerisinin gelişimine de katkı sağlar. Sakin ve yargılayıcılıktan uzaktır. Daha az stresli olan bu okuma deneyimi ile çocuğun sağlam okur-yazarlık becerisi gelişir, kendine güveni artar.

 

Terapi/Eşlik alanında eğitimli köpekler...

_Küçük hastalara, zor ve ağır hastane yatışları sırasında eğlenceli ve neşeli birer destek;

_Engelli çocuklar için, fiziksel ve zihinsel egzersizler boyunca sevimli birer motivasyon (örnek: El, kol kasları zayıf bir çocuğun köpeğe top atması ve köpeğin topu getirmesi, motor becerilerde artış için çocuğun köpeği taraması vb.),

_Huzurevlerinde gerçekleşen rutin buluşmalar ile yüzleri gülümseten, dolayısıyla seratonin salgılatan, stresi azaltan, kan basıncını ve kalp ritmini dengeleyen kuyruklu birer doktordur. 

 

Son olarak...

İnsanoğlunun icat ettiği ve tüm bu faydaları sağlayabilen bir makina yoktur. Köpekler bunları; büyük bir neşe, iyimserlik, istek ve iyi niyetle yaparlar. Şifalı bir iletişim kurmak köpeklerin doğasında vardır. İnsana düşen, bu kadim dosta yeniden güvenmek ve ona bir şans vermek olabilir mi?

bottom of page