top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıİrem Uşar

Başlangıç Sınıfı Bilgilendirme

Merhaba,

8 Aralık 2021’de açılacak olan Başlangıç Sınıfı’na dair bilgilendirmeyi aşağıda bulabilirsiniz. Aklınıza takılanlar ya da farklı sorularınız için benimle her zaman iletişime geçebilirsiniz: yaseminiremusar@gmail.com



Başlangıç Sınıfında Çalışma İçeriği Nasıl Olacak?

Tai Chi, Çin’de binlerce yıldır, Amerika’da ise 1960’ların ortalarında çalışılmaya başlayan hareketli bir meditasyon ve savunma sanatıdır. Yaşam enerjimizi yükselten, sağlık kazandıran yumuşak, döngüsel, zihni ve bedeni sakinleştiren, herkesin kolaylıkla uygulayabileceği hareketlerden oluşur.

Başlangıç Sınıfı’nda, Cheng Man-Ching’in aktardığı, Yang Stil Kısa Form’u pratik edeceğiz. Kısa Form, üç bölümden oluşan bir hareket dizisidir. Birkaç ay içinde formun ilk bölümünü bitirmiş olacağız. İlk bölümün hareket akışını ve hareketlerin isimlerini, bilgilendirme metninin sonunda bulabilirsiniz. Bu ilk bölüm, total formun tüm prensiplerini ve tekniklerini başlı başına içerir. İlerleyen zamanda pratik edeceğimiz ikinci ve üçüncü bölümlerin ise temelidir.

Başlangıç Sınıfı’nda ayrıca, Çin'de geleneksel bir koruyucu sağlık sistemi olan Chi Gong hareketlerine de yer vereceğiz.

Çalışma Teknik Bilgileri

İçinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle kapalı salonlar risk oluşturduğundan, çalışmalara online başlayacağız. Umarım bahar aylarında açık havada buluşma imkanı da yaratabiliriz.

Çalışmamızın gerçekleşeceği Çarşamba günleri, size göndereceğim mail’de yer alan linke tıklayarak derse bağlanabileceksiniz. Google Meet üzerinden bağlantı kuracağımız için bir gmail adresine sahip olmanız gerekiyor. Mail'inizi bana ulaştırırsanız sevinirim.

8 Aralık Çarşamba 19:30’da, ilk çalışmamız için buluşacağız. Sonrasında haftada bir kez, Çarşamba günleri 19:30’da buluşmaya devam edeceğiz.

Dersler bir- bir buçuk saat aralığında sürecek.

Çalışmalarda nasıl giyinmeli?

İçinde özgürce hareket edebileceğiniz rahat giysiler, tabanı düz ayakkabı ya da çorap ile katılabilirsiniz. Yaz aylarında çıplak ayak elbette en rahattır. :)

İlerleyen zamanda, birer tai chi ayakkabısı satın almak isterseniz, kumaş tabanlı versiyonunu edinmenizi tavsiye ederim. Derslerde tai chi ayakkabısını sizlere göstereceğim.

Derslere Yaklaşımımız Üzerine

-Tai chi çalışırken, yıllar boyunca biriktirilmiş bir bilgiyi, antik bir kültür mirasını hem beden hem zihin üzerinden deneyimleyeceksiniz. Her öğreti gibi Tai Chi’nin de demlenmesi için sabırla ve tekrarlarla çalışmak gerekir. Kendinize zaman verin ve çalışmanın keyfini çıkarın.

-Katıldığınız derslerin dışında kendi çalışmanızı yapmanız önemlidir. Evde kendinize sessiz bir köşe edinin ve ders için buluşmadığımız günlerde 10-20 dakika arası kendi çalışmanızı yapın. Bu kısa çalışmaları bir mecburiyet olarak değil, her gün kendinize verdiğiniz bir armağan olarak görün. Çalışamadığınız bir gün olursa strese girmeyin, ama günlük pratiğinizi uzun süreli aksatmayın.

-Kendi çalışmanıza: Esneme hareketleri ve aklınızda kalan Chigong hareketlerinden bir ya da iki tanesi ile başlayabilirsiniz. Kısa Form 1. Bölüm hareketlerinde ilerlemeye başladığımızda, bunları da günlük pratiğinize ekleyebilirsiniz. Form’un ilk bölümünü bitirdiğimizde ise, bu bölümü üç kez üst üste çalışabilirsiniz. Böyle bir pratik, formun tümünü çalışmanın vereceği etkiyi sağlar.

-Yanlış hatırlıyor olduğunuzu düşünseniz bile hareketleri çalışın, bir sonraki buluşmamızda aklınıza takılan soruyu sorun. Kendi pratiğiniz sayesinde, derslerde yanlışınızı kolaylıkla fark edip düzeltebileceksiniz.

-Tai Chi neşe veren bir uygulamadır. Bu yüzden lütfen derslerin ve günlük pratiğinizin keyfini çıkarın. Bazı hareketler daha kolay, diğerleri daha zor olsa da grupta herkesin -eğitmenin de :)- aynı yoldan geçtiğini hatırlayın ve yalnız hissetmeyin. En önemlisi kendinize karşı nazik olun ve Tai Chi pratiğinizin gelişmesi için kendinize zaman verin. Pratiğiniz her geçen gün değişip dönüşecek.

Bu bilgilendirmeyi, Tai Chi çalışmakla ilgileneceğini düşündüğünüz tanıdıklarınızla paylaşırsanız mutlu olurum.

Kısa Form’u izlemek isterseniz: https://www.iremusar.com/kisa-form-video

Tai Chi özgeçmişim için: https://www.iremusar.com/ana-sayfa

Sevgimle,

İrem Uşar


Yang Stil, 37'lik Kısa Form Hareket Akışı: 1. BÖLÜM 1. Açılış Motifi: Hazırlık ve Chi’yi Uyandırma (Opening Move: Preparation and Awaiking The Chi) 2. Sola Savuşturma (Wardoff Left) 3. Sağa Savuşturma (Wardoff Right) 4. Geri Püskürtme (Rollback) 5. Pres (Press) 6. İtiş (Push) 7. Tek Kırbaç (Single Whip) 8. Elleri Kaldırma (Lift Hands) 9. Omuz Vuruş (Shoulder Strike) 10. Beyaz Turna Kanat Açıyor (White Crane Spreads Wings) 11. Sol Diz Tarama ve adım değiştirme (Brush Left Knee and twist step) 12. Lavta Çalmak (Play The Lute) ve ikinci kez Sol Diz Tarama 13. Adım, Savuşturma, Yumruk (Step, Parry, Punch) 14. Geri Çekilme, Mühürleme ve İtiş (Withdraw, Sealing and Push) 15. Çapraz Eller (Cross Hands) İletişim Sorularınız ve/veya daha detaylı bilgi almak için: yaseminiremusar@gmail.com 0541 314 56 29


bottom of page