top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıİrem Uşar

USTANIN USTALARIYLA ÇALIŞMAK



2-4 Nisan 2010 tarihleri arasında Toyo ve Petra Kobayashi ile Kısa Form çalışması üzerine:


Bu çalışma sayesinde 'usta ile buluşma' kavramı benim için yeni bir perspektif kazandı. Toyo ve Petra Kobayashi çifti, ustam Süha Ertekin'in ustaları. Toyo ve Petra Kobayashi, Kilyos'ta yatılı olarak yaptığımız çalışmalarda, birbirlerini muazzam dengeleyen br yapıda eğitim verdiler. Kısa form içindeki detaylı çözümleme ile hareketlerimizi iyiden iyiye incelten, hassaslaştıran ve ufkumuzu genişleten Petra Kobayashi oldu. Toyo Kobayashi ise doğal mutluluğu, bedeninde ve kalbindeki ferahlığı, kararında sözü, saf yaşama sevinci ile eğitime katılan herkese sevinç verdi. Bunları zaten doğallıkla yaşıyor olduğundan, ayrıca sözle ifade etmesine hiç gerek kalmadı. Hepimiz onu çok iyi anladık! :) Yaklaşık 40 yıldır tai chi çalışan Toyo Kobayashi, aramızdan birinin 'Tai chi bunca yıl sonra size ne kazandırdı?' sorusuna 'Mutluluk' yanıtını verdi. Bu sözüyle bence en çok sadeleşmeyi ifade ediyordu.

Petra Kobayashi'nin: 'Çalıştığım yüzlerce insanda gözlemlediğim kadarıyla tai chi çalışmak, insanın içindeki iyiyi ortaya çıkarıyor' tespiti de eşini destekliyordu. Ki biz bu tespiti zaten bizzat deneyimliyorduk. 'İlerlemek için her gün çalışmak gerek' sözü de Petra Kobayashi'ye ait. Ustamız Süha Ertekin de bu sözü sık sık yeni gruplarına söyler. Bu söz ne kadar basit, ama uygulaması ne kadar zor gelir yeni başlayanlara. Ama anahtar bu işte! Başka türlü o kapı imkan yok açılmaz. Ustamın ustalarıyla tanışmak ve biriktirdiklerimin üzerine koymak tai chi'mi bir adım daha ilerletti.

Bir fidan, gövdesini yavaş yavaş kalınlaştırırken, aslında toprağın altında, derinlere inen sağlam kökler geliştiriyor. Başlangıçta bu kökler dışarıdan görünmediği için, zavallıcık, ağaç olma yolunda yerinde sayıyor sanılabilir. Kökler toprağı sıkıca tuttuğunda, gövde de büyümeye, yükselmeye ve kendini göstermeye başlar. Kendimiz için çalıştığımız her tai chi seansı yeni kökler salmak demek aslında. Tai chi yolunda eğitmenlik ve öğrenciliği birlikte deneyimleyen biri olarak şunu söyleyebilirim ki kendi ustamın bedeninden ve anlatımından farklı birer beden ve anlatımla çalışmak zenginleştirici ve tazeleyiciydi. Her bedende tai chi'nin farklı yaşandığını görmek yolumda yeni bir ışık yaktı. Toyo ve Petra Kobayashi çifti, biriktirdiklerini içtenlikle ve yıllardır kaybedilmemiş bir coşkuyla paylaştılar. Bu kıymetli hafta sonunun değerini bin bir kat artıracak tek yol alınanları, kazanımları hafızanın bir yerlerinde kaybetmeden emek ve düzenli çalışmayla içselleştirmek.

bottom of page