top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıİrem Uşar

GÜNDOĞUMUNDA TAİ CHİ ve KEŞİFLER

Tai Chi çalışırken kişi, sadece bedensel bir egzersiz yapmaz, aynı zamanda keşiflerde bulunur. Daha önce keşfedilmiş bir kıtaya ilk kez ayak basar. Bu demek değildir ki heyecanlanmaz. İçe düşen her keşif coşku yaratır.


Herhangi bir hakikati sezmiş olanın cümleleri, dünyanın diğer ucundaki bir başkasının sözlerinin tıpatıp aynısı olabilir. Ne buradaki oradakinden ne de oradaki buradakinden esinlenmiştir. Gerçek tektir ve o gerçek hakkında ancak aynı şeyler söylenebilir.

Sadece Tai Chi değil, herhangi bir konuda, o konunun gerçeğine vakıf olmuş kişiler sade ve son derece basit bir dille konuşur. Anlatılan, dinleyene çok basit görünür. Gerçek eğer bir merkez ise, o merkezin etrafında dolanıp da bir türlü çekirdeğine inemeyenlerin cümleleri karmaşıktır. Bilen sadeleşir, bilmeyen pek süslü püslüdür ve bir o kadar dağınık.

Her tai chi seansı bir keşiftir. Dolayısıyla ben de bir kaşifim. Aşağıda birkaçına yer verdiğim cümleler benim keşiflerim olmakla beraber daha önce başka kaşiflerce defalarca keşfedilmişlerdir. Bazıları, ancak bir süre Tai Chi çalışmış öğrencilerin anlayabileceği konular olsa da, okuyan herkesin kendi "ilkel insan" sezgileriyle, söze dökemedikleri manalar bulabileceklerine eminim.

_Tai chi çalışırken kişi, kendini dışardan izlememeli, hareketin içini doldurmalıdır. Her hareketi hissetmelidir. Farkında olmalıdır. Böylelikle tüm bedene yönelik bir farkındalık ve uyanıklık hali yaşamaya başlar. Sanki tüm beden kürelenmiştir. Sonrasında, o daha büyük bütünün içinde kendimizi rahat ve güvende hissederiz. Her tai chi seansı, daha büyük bir bütüne minnettarlıkla bağlanarak kendimizi o bütün kadar güçlü hissetmemizi sağlar.

_Tai chi çalışırken bütüne bağlanma hissi "tanden"den doğar. (Tanden,baş parmağımızı göbek deliğimize koyduğumuzda avuç içimizle kapladığımız bağırsak, rahim bölgesidir) Tanden merkezdir. Buradan doğan enerji tıpkı bir sarmaşık gibi, bir salyangoz kabuğunun çizgilerini takip ederek bütünü kapsar.

_Tanden'e inmek için mutlaka zihni ve omuzları gevşetmek gerekir.

_Nefes: Sessiz, yumuşak ve kesintisiz olmalıdır. Tıpkı bedenimizin: sessiz, esnek ve kesintisiz hareketlerle salınması gibi.

_Akış, dalgalarla gerçekleşir. Yatay ve dikey yaylar tüm bedende çalışır. Eklemler tıpkı bir denizanasının hareketi gibi açılıp kapanan yayların etkisiyle güçlü ve esnektir. Hareketler su gibi akıcıdır. Çünkü sert olan kırılır, zaman onun bir "kaybeden" yapar.

_Tai chi çalışması, kitaplarda çokça okuduğumuz "anda olma" halini sağlar. Tai chi hareketli bir meditasyondur ve seans sırasında kişi kendi bedeninin tam olarak içini doldurur ve dışarının da tam olarak farkındadır. Meditasyon bir uyku hali değil, uyanıklık halidir. Yaşamı ve kişinin kendisini tam bir uyanıklıkla görmesini sağlar.

_Push Hands çalışmaları, tai chi'nin savunma sanatı tarafıdır. (Tai chi üçlü sac ayağı üzerinde durur: Hareketli Meditasyon, Koruyucu Hekimlik ve Savunma Sanatı). Partner çalışmaları ile bu pratik edilmezse Tai Chi çalışması eksik kalır. Aynı zamanda Ego ve öfke ile başetmenin en esnek yöntemidir. Push Hands çalışmalarında, partnerler karşı karşıya temasla durur ve ileri-geri salınımlar yapılır. Alınan verilir, iten geri çekilir. (Geri çekilmek pek de sık yaptığımız bir şey değildir). Böylelikle enerji bu iki kişi arasında akabilir. Direnç gösterilmez. Sadece kaslara güvenilmez. Güç gösterisi yapılmaz. Direnç gösteren partner, akışı kestiğini fark eder ve tekrar akışa katılmak için "yumuşamak" esnemek gerektiğini anlar. Bunu ona akışın kendisi, sözsüzce anlatır.

_Push Hands çalışmalarına geldiğinizde öfkeli ya da stresliyseniz bunu herbir döngüde azar azar karşınızdakine verirsiniz. Partneriniz, beden dilinizden ve ortaya koyduğunuz enerjiden sizi "okur". Sizden çıkan bu sert akış, partneriniz tarafından esneklikle karşılanırsa birkaç döngü sonunda yumuşarsınız. Yani partnerinizin esnekliği, sizin öfkenizi/stresinizi verimli bir geri dönüşümden geçirir. Ta ki partnerler, birbirleriyle dengelenene kadar. Eğer partner sizi, dirençle ve sertlikle karşılarsa akış yaşanamaz, iki kişinin birbirini yorduğu, tıkanık bir iletişimdir bu. Dengelenme sağlanırsa, uyumlu bir akış başlar. Gerçek bir Push Hands çalışmasından işte o zaman bahsedebiliriz.

_ Push Hands çalışmaları kesintisiz temas ister. Psikolojik pek çok yararı vardır. Kişiyi bireysellikten uzaklaştırıp neşelendirir. Push Hands çalışılan bir sınıfta gülümsenir ve hatta çocuksu bir hal yaşanır.

_İlkel insan bedenine yönelik herhangi bir tehdit algıladığında bunu karşılamak için kaslarını sıkar, kasılır. Bu duyguya modern hayatta: işyerindeki psikolojik tehditler karşısında, trafikte vs. de rastlarız. Omuzlarımız, boynumuz, çenemiz bunun acısını en çok çeker. Tai Chi çalışmalarında, (buna Push Hands de dahil) kasları sıkmak yerine gevşetmeyi öğreniriz. Gelen atağı (yumruk ya da stres) karşılamak için gevşemek pratik edilir. Bu, size çok tezat gelebilir: Atağı gevşeyerek karşılamak! Tıpkı "boş ama boş değil/ empty but not void" kavramının anlaşılması zor olması gibi. Ama bu gerçektir.

_ Kasıklar açık, kuyruk sokumu salınmış durumdaysa omurga sütununu rahatlıkla hareket ettiririz. Böylelikle bedenin hareket kabiliyeti genişler. Artık beden her yöne açıktır.

_Hareketlerdeki yatay ve dikey yay prensibini çalışan, kesintisiz akışın takibine başlayabilir. Bu yay prensibi, 'kesintisiz akış çalışması'na yardımcı olur. Böylelikle başlangıç anından bitiş anına kadar, kesintisiz bir dalganın kendisi olunur.

_Hareketlerdeki köşelerin törpülenmesi, zihin ve bedendeki sert köşelerin de törpülenmesine fayda sağlar. Bunun içindir ki uzun yıllar Tai Chi çalışan biri, "Tai Chi size ne kazandırdı?" diye soran öğrencisine "Mutluluk" diye yanıt verebilir. Ve sonra susup gülümseyebilir.




bottom of page